4 redenen waarom consumenten in de rij staan voor loyaliteits­programma’s

4 redenen waarom consumenten in de rij staan voor loyaliteits­programma’s

26-02-2019-image-1

Nederlanders zijn dol op sparen. Zeven op de tien consumenten doet mee aan een spaar- of loyaliteitsprogramma. Van koffiepunten tot Airmiles, we sparen wat af. Maar wat maakt deze loyaliteitsprogramma’s zo succesvol en waarom staan de consumenten er – soms letterlijk – voor in de rij? Wij doken voor je in de psychologie achter het succes van dit soort loyaliteitsprogramma’s. Wat zijn de drijfveren van de consument en wat zijn de belangrijkste succesfactoren? Je leest het hier.

1. Loyalty programma’s: sparen voor een doel motiveert

Wij mensen werken graag naar een doel toe. Of het nu gaat om het bereiken van het ideale gewicht of het sparen voor extra korting; het idee iets te bereiken geeft een fijn gevoel. Zeker als je vooruitgang ziet. Veel loyalty programma’s spelen hier slim op in. Bijvoorbeeld door bij een eerste aankoop spaarpunten cadeau te geven. Men zal dan eerder geneigd zijn om een volgende aankoop bij dezelfde winkel of webshop te doen om nog meer punten te sparen. Daarbij speelt nog een ander psychologisch principe: behalve dat we dol zijn op sparen, zijn we namelijk ook bang om het gespaarde weer te verliezen. Dit zorgt ervoor dat consumenten spaarpunten ook daadwerkelijk willen verzilveren bij een volgende aankoop.

2. Consumenten worden graag beloond

De wet van wederkerigheid geldt ook voor loyaliteitsprogramma’s. Loyaliteit en beloning zijn daarom onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je ergens tijd, geld of energie in steekt, dan wil je daar graag voor beloond worden. Andersom geldt, dat als je ergens voor beloond wordt, je eerder geneigd bent om daar je tijd, geld of energie in te steken. En dus je loyaliteit te tonen. Het belonen van klantgedrag zorgt er op die manier voor dat consumenten terug blijven komen om te profiteren van de geboden voordelen.

3. Positieve interactie wordt gewaardeerd

De moderne consument wil niet alleen beloond worden voor zijn aankoopgedrag, maar zich ook betrokken voelen bij een merk of bedrijf. Die betrokkenheid creëer je met persoonlijke interactie. Social media, shopping apps en andere digitale kanalen lenen zich daar bij uitstek voor. Denk aan een online community voor trouwe klanten, location based kortingen of persoonsgerichte content. Deze interactie wordt enorm gewaardeerd en zorgt voor een positieve beleving. Een beleving die versterkt wordt door middel van omnichannel marketing, waardoor loyaliteitsprogramma’s veel beter afgestemd kunnen worden op de persoonlijke voorkeuren en beleving van de consument.

4. Klanten sparen graag voor exclusiviteit

Voor exclusieve voordeeltjes, een VIP-status of extra privileges komen consumenten graag in beweging. Je kunt daarbij denken aan gratis verzending van bestelde artikelen, uitnodigingen voor exclusieve evenementen, als eerste toegang tot de nieuwe collectie of een gratis upgrade. Naast geld besparen is dit voor consumenten de belangrijkste stimulans om deel te nemen aan een loyaliteitsprogramma. Dit werkt het beste als het loyaliteitsprogramma eenvoudig en overzichtelijk is. Zodat de consument zo min mogelijk extra handelingen hoeft uit te voeren om in aanmerking te komen voor de voordelen.

Ben je benieuwd hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen bij het realiseren van een effectief loyaliteitsprogramma waar de consumenten voor in de rij staan? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie over loyality apps en omnichannel marketing. Wij vertellen je er graag alles over.

Leuk artikel? Deel het.