Loyalty marketing: wat houdt dit precies in?

Loyalty marketing: wat houdt dit precies in?

loyalty marketing

Trouwe klanten besteden meer en kosten minder. Bovendien zijn het de beste ambassadeurs voor je bedrijf. Maar hoe maak je van gewone klanten nu trouwe klanten die ook nog eens meer besteden? Dat is waar loyalty marketing om de hoek komt kijken. Door in te spelen op de wensen en behoeften van je klanten versterk je de relatie. Daarmee voelen zij zich meer gewaardeerd en betrokken bij je bedrijf. Ook zal de kans dat zij overstappen naar een concurrent kleiner worden. Een win-win-win situatie dus. Toch denken veel ondernemers dat loyalty marketing ingewikkeld is of alleen weggelegd voor de KLM’s en de Heinekens van deze wereld. Wij laten je graag zien wat loyalty marketing precies is en hoe ook jij het kunt toepassen in jouw bedrijf.

Big Data

Ieder bedrijf beschikt tegenwoordig over een berg aan klantdata: ook wel Big Data genoemd. En die berg wordt met iedere verkoop, transactie, servicevraag of contactmoment groter. Gegevens die je kunnen helpen om je klanten beter te leren kennen en in te spelen op hun behoeftes. Mits je die enorme berg aan data weet om te zetten in waardevolle informatie. Ontcijferen is dus het devies. Daarvoor heb je tegenwoordig geen ingewikkelde systemen of dure consultants meer nodig. Via een slimme architectuur kunnen wij uit deze enorme hoeveelheden Big Data snel de juiste informatie naar boven halen. Dit zorgt voor één klantbeeld, één klantherkenning en gesynchroniseerde informatie en profielen op al je platformen.

Klantsegmentatie

Met Big Data krijg je dus een beter beeld van wie je klanten zijn, hoe ze zich (online en offline) gedragen en wat je verkoopkansen zijn. Door je klanten in groepen in te delen, te segmenteren, kun je bovendien je boodschap en aanbod beter afstemmen op de wensen van de specifieke klantgroepen. Op die manier creëer je de best mogelijke gebruikerservaring en verhoog je de betrokkenheid bij je bedrijf. Slimme shopping- en loyalty apps helpen je daarbij. Enerzijds doordat ze continu de klantprofielen en -data verrijken met nieuwe informatie en anderzijds doordat het je in staat stelt om heel eenvoudig gesegmenteerde marketingacties in te zetten.

Loyalty marketing: beloon je klanten

Zodra je weet wie je klanten zijn en hoe je ze het beste kunt bereiken, kun je ze ook veel gerichter gaan benaderen. Bijvoorbeeld met relevante content, digitale klantenkaarten, exclusieve aanbiedingen en persoonlijke beloningen. Doordat je op deze manier veel relevanter bent voor je klanten, neemt hun loyaliteit enorm toe. Mensen willen zich nu eenmaal speciaal voelen. Als je klanten het gevoel hebben dat jij net een stapje extra voor hen doet, dan zullen ze eerder geneigd zijn om voor jouw bedrijf of merk te blijven kiezen. Zorg er daarbij wel voor dat je weet wat jouw onderscheidend vermogen is ten opzichte van de concurrentie. Heb jij bijvoorbeeld een webshop waarin je dezelfde merken aanbiedt als een concurrent, dan zit jouw onderscheidend vermogen niet zozeer in de producten die je aanbiedt maar veel meer in de service, leveringsvoorwaarden en communicatie met je klanten. Richt je dan ook daarop bij het samenstellen van jouw loyalty marketing strategie.

Bij bViva Mobile helpen wij je graag bij het creëren van nóg meer klantwaarde en groei met Big Data analyse en apps voor shopping, loyaliteit en marketing. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij vertellen er je graag alles over.

Leuk artikel? Deel het.